Thursday, December 10, 2009

Ai grija de viata, ai grija de apa

Miliarde de dolari investiti, tehnologie de ultimă oră folosită, savanti de clasă mondială angajati si câte altele, toate cu un singur scop: găsirea apei in Univers. Aceasta banală combinaţie a Hidrogenului cu Oxigenul a creat lichidul miraculos ce a permis aparitia vietii pe pământ şi existenţa unei civilizaţii inteligente.
Şi totuşi de ce atâta efort pentru a găsi apă în altă parte, când o avem pretutindeni în jurul nostru: în lacuri, râuri, mări, oceane, deasupra noastră: în nori şi în aerul pe care îl respirăm şi chiar sub noi, în pământul pe care călcăm zilnic. Aceste eforturi conjugate ar putea fi folosite pentru a proteja această sursă primordială a vieţii pe Pământ ce constituie suportul existenţial pentru întreaga biosferă.
Resursele de apă dulce ale Terrei se împuţinează şi se deteriorează pe zi ce trece, fie datorită poluării excesive sau creşterii presiunii antropice, dar şi a distrugerii habitatelor naturale ce sunt adevărate surse de pornire şi regenerare a circuitului apei în natură. În acest moment, un sfert din populaţia globului suferă din cauza lipsei apei şi în multe locuri procurarea apei zilnice de băut reprezintă o provocare existenţială.
Aceste perspective sumbre nu lasă loc unui viitor mai luminos, mai ales că suprafaţa ocupată de deşerturi s-a dublat în ultimii 100 de ani, perioadă în care populaţia umană a crescut de aproape 5 ori. Pe hârtie par nişte simple cuvinte, însă impactul lor în natură este cu adevărat major. Oamenii, fiind în vârful piramidei trofice, neavând adversari naturali, au reuşit să domine o planetă ce părea la un moment dat mult prea mare pentru a fi acaparată.
De aceea, trebuie luate măsuri clare de protejare a resurselor de apă dulce prin reducerea poluării şi folosirea raţională, pentru a permite regenerarea lor. Conştientizarea opiniei publice este o altă chestiune de mare importanţă, deoarece fiecare picătură economisită poate avea un impact major în viitor pentru generaţiile ce vor veni în urma noastră. Chiar dacă sectorul privat nu este cel mai mare consumator de apă, reducerea consumului coraborată cu o poluare redusă a apelor de suprafaţă şi freatice ar putea permite apei să se cureţe singură şi să se regenereze complet în cadrul complexului circuit în natură. Pentru sectorul industrial, principalul consumator de apă, trebuie avut în vedere introducerea unor noi tehnologii de producţie cu un consum mai mic de apă, dar şi măsuri mai stricte de reducere a poluării prin instalarea de staţii proprii de epurare a apelor uzate.
O altă problemă majoră cu care se confruntă societatea umană a secolului 21 este lipsa unor sisteme eficiente de alimentare cu apă. Pentru ţările industrializate alimentarea curentă cu apă nu mai este demult un lux, ci doar o necesitate. Tocmai acest timp se dovedeşte principalul duşman al reţelelor existente de alimentare cu apă, oţelul şi fonta din care sunt turnate ţevile având o durată limitată de viaţă. Pierderile în reţele sunt foarte mari ajungând şi până la 50% din cantitatea de apă produsă de staţiile de tratare a apei potabile. Necesitatea înlocuirii acestor ţevi corodate este stringentă, iar înlocuirea lor cu ţevi din polietlienă de înaltă densitate ar asigura siguranţa lipsei pierderilor de apă din reţea pentru cel puţin câteva generaţii.
Cu cât mai repede aceste măsuri vor fi luate, vom reuşi prin protejarea resurselor de apă potabilă să ne asigurăm de fapt nouă: oamenilor, un viitor pe această planetă, pentru că un singur lucru este cert: APA = VIAŢĂ.

No comments:

Post a Comment